Paroda MO muziejuje

2021 m. rugsėjo 4 d. MO muziejuje atsidarė Tomo Pabedinsko kuruojama paroda „Permainų šventė“, kuri lankytojų lauks iki pat 2022 m. vasario 27 d.  Parodoje galima apžiūrėti įvairių kartų lietuvių fotografų ir šiuolaikinio meno kūrėjų darbus iš MO muziejaus ir kitų meno insitucijų kolekcijų bei asmeninių autorių archyvų, o dalis parodoje pristatomų kūrinių viešai eksponuojami pirmą kartą. Parodos kūriniai leis susipažinti su plačia Lietuvos kūrybinės fotografijos krypčių įvairove ir apims skirtingus jos raidos lakotarpius – nuo tarpukario iki šių dienų.

Proda turėtų sudominti ne tik fotografijos žinovus. Joje atsiskleis ir šventės tematikos aktualumas plačiuose politiniame, socialiniame ir kultūriniame kontekstuose. Parodos kūriniuose bus galima išvysti pačias įviariausias šventes – nuo paradų iki privačių vakarėlių – ir įsitikinti, kad švenčių ritualai gali pakeisti ir visuomenės, ir asmeninius žmonių gyvenimus.

Siekiant atskleisti švenčių, kaip permainas žyminčių ritualų, reikšmę parodoje taip pat pristatoma dokumentinė vaizdo bei garso medžiaga, susijusi su įvairių kultūrinių bendruomenių tapatybe ir veikla.

Platus, skirtingų perspektyvų žvilgsnis į šventės reiškinį tapo įmanomas į parodos rengėjų komanda įsitraukus MO kuratorei Ugnei Paberžytei, politikos antropologui Arvydui Grišinui ir etnologei, subkultūrų tyrinėtojai Egidijai Ramanauskaitei. Parodos ir ją lydinčios knygos dizainą sukūrė Gytis Skudžinskas, parodos architektūrą – ŠA Atelier

Video iš parodos atidarymo renginių

 

On the 4th of September the exhibition “Celebrate for Change” curated by Tomas Pabedinskas opened at MO museum (Vilnius, Lithuania). The exhibition will be open till 27th of February, 2022.

Opening events video here.

IMG_1005_redaguota



Leave a Reply